Θέλουμε τις ιδέες σας!

Είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου (Patmos Cinema Festival).

Βασική μας αρχή είναι η έμπρακτη και δημιουργική συμμετοχή της τοπικής κοινότητας στην υλοποίηση των δράσεων του φεστιβάλ.

Τις προβολές στον ανοιχτό κινηματογράφο του Πολιτιστικού Κέντρου θα πλαισιώσουν 5 τουλάχιστον παράλληλες δράσεις σε υπαίθριους χώρους της Πάτμου.

Καλούμε και ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε να υποβάλει προτάσεις και ιδέες για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Θα εξετάσουμε την δυναμική και την πρωτοτυπία της ιδέας καθώς και την δυνατότητα υλοποίησής της.

Σε κάθε πρόταση θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική περιγραφή του θέματος (Concept), της ιδέας και της λογικής της η οποία θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με την τέχνη του κινηματογράφου.

Ο τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης θα μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε υπαίθριο χώρο της Πάτμου, ιδιωτικό ή δημοτικό (πλην του Πάτμιου Πνευματικού Κέντρο στο οποίο θα λάβει χώρα το κύριο μέρος του φεστιβάλ) και να έχει εξασφαλιστεί η άδεια για πρόσβαση σε αυτόν κατά την υποβολή της πρότασης

— Η δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στην περίοδο του φεστιβάλ τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα καθώς εξαρτώνται από άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Πάτμου.

Η διάρκειά της προτεινόμενης δράσης πρέπει να είναι συνολικά από 80 έως 120 λεπτά.

Στην πρόταση πρέπει να υπάρχει ακριβής περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και προσδιορισμός του μέγιστου αναγκαίου χρόνου για την υλοποίηση της δράσης.

Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που έχουν δεσμό με την Πάτμο.

Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων είναι η 21η Ιουνίου 2021. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την ομάδα παραγωγής του φεστιβάλ.

Θα αξιολογηθούν η δυναμική και η πρωτοτυπία της ιδέας καθώς και η δυνατότητα υλοποίησής της. Θα επιλεχθούν ώριμες και βιώσιμες προτάσεις τις οποίες οι εμπνευστές θα μπορούν να υλοποιήσουν έχοντας την ευθύνη και τον συντονισμό τους. Εννοείται πως οι διοργανωτές του φεστιβάλ θα υποστηρίξουν τεχνικά και οργανωτικά (στο μέτρο του δυνατού) την κάθε δράση.

Οι προτάσεις υποβάλλονται στο email του φεστιβάλ: info@cinepatmos.com

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια παραδείγματα και ιδέες. Ευελπιστούμε ωστόσο στις δικές σας ευφάνταστες και πρωτότυπες ιδέες.

— Προβολή ταινίας σε συγκεκριμένο χώρο της Πάτμου με θέμα που έχει σχέση με το συγκεκριμένο χώρο (θάλασσα, , γαστριμαργία, αρχιτεκτονική, καραβοτεχνική, οινοποιία, αγγειοπλαστική, άλλες τέχνες …)

— Δρώμενο που συνδυάζει ζωντανή μουσική με κάποιο κινηματογραφικό έργο.

— Θεατρικό δρώμενο που συνδέεται με κάποιο κινηματογραφικό έργο.

— Παιδική ταινία με ειδική θεματική σε κάποιο χώρο οικείο στα παιδιά (σχολείο, παιδική χαρά, παραλία).

[contact-form-7 id=”1503″ /]

Ενημέρωση / Covid19

Σήμερα, στις 17/8/2020 το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου έλαβε τη δύσκολη αλλά σωστή απόφαση για τη ματαίωση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (2-7 Σεπτεμβρίου 2020).

Όταν στις αρχές του Ιουλίου μας ανατέθηκε από τον Δήμο Πάτμου η καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ κινηματογράφου όλα έδειχναν ότι η απειλή του Covid19 βρισκόταν σε ύφεση. Το όπλο μας απέναντι στον φόβο και την αδράνεια που προκλήθηκαν από την πανδημία ήταν ο προγραμματισμός των πολιτιστικών δράσεων. Είχαμε προβλέψει την πιθανότητα αναβολής ή ακύρωσης σε περίπτωση υποτροπιασμού. 

Μέσα από λιγότερο από δύο μήνες κάναμε ένα περίεργο κι ωραίο ταξίδι. 

Η υποστήριξη του κινηματογραφικού κυκλώματος ήταν άμεση όπως και η ανταπόκριση των Πατμιών στην δημιουργία των ομάδων εθελοντών.

Όλοι μαζί συνθέσαμε ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα προβολών που αποτελείται από 24 ταινίες μεγάλου μήκους, 8 ντοκιμαντέρ και 30 περίπου ταινίες μικρού μήκους (αριθμός που θα οριστικοποιηθεί στις 25/8 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των περίπου 1.800 ταινιών που  ήρθαν από σχεδόν κάθε άκρη της γης). 

Πολλοί βοήθησαν. Ευχαριστούμε τον Στηβ Κρικρή για τις συμβουλές του. Τους σκηνοθέτες Δημήτρη Μπαβέλλα και Σίμο Κορεξενίδη για την εμψύχωση και τις προτάσεις τους. Τους πρώτους χορηγούς μας Blue Star &  Cinobo. Το Διεθνές Φεστιβάλ Νοτκιμαντέρ Πελοποννήσου και την Τζίνα Πετροπούλου που βοήθησε με την εμπειρία της και παραχώρησε για προβολή τις βραβευμένες ταινίες του ΔΦΝΠ 2019.  Τους σκηνοθέτες και παραγωγούς που μας έδωσαν τις ταινίες τους. Την Κατερίνα Ευθυμίου και την Λαμπρινή Παπαδημητρίου για την εμπλοκή τους στην οργάνωση παραγωγής τους και κυρίως τους Πάτμιους εθελοντές που σίγουρα θα φτιάξουν στο μέλλον ένα πολύ ωραίο φεστιβάλ. 

Ευχαριστούμε τον Δήμο Πάτμου που μας εμπιστεύτηκε και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου που θα είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι που τώρα αρχίζει. Θα συνεχιστεί ακόμα κι αν  είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε με μικρά και προσεκτικά βήματα λόγω των δυσκολιών. Ο ιός κάποια στιγμή θα αποδυναμωθεί και τα βήματα θα γίνουν πιο μεγάλα.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Patmos Cinema Festival:

Ιωάννης Σ. Νικολάου & Σπύρος Παπαναστασίου

Είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας.

H υπεύθυνη στάση μας απέναντι στις δυσκολίες

ενισχύει την συνοχή της.

[contact-form-7 id=”1503″ /]